Zasedání Republikové rady (listopad 2020)

Zasedání Republikové rady proběhlo dne 5. listopadu 2020 prostřednictvím videokonference. Hlavními projednávanými body byl rozpočet Republikové rady ČRS na rok 2021, zpráva o činnosti na úseku sportu a mládeže a postup prací na Rybářském informačním systému.

V úvodu zasedání Dr. Bílý zhodnotil činnost na úseku sportu a mládeže za rok 2020 a představil záměry na rok následující. Letošní rok byl z hlediska činnosti v uvedených oblastech samozřejmě negativně ovlivněn pandemií Covid-19, a stejně tak ani nelze predikovat, zda a kdy bude umožňeno pořádání sportovních akcí a akcí pro děti v roce příštím. Prioritou, pokud to vývoj epidemiologické situace dovolí, je uspořádat všechny stěžejní domácí akce a mezinárodní kolo Zlaté udice a účastnit se vrcholných mezinárodních sportovních akcí (MS, ME).

Předseda ČRS Dr. Mach informoval členy Rady o postupu prací na elektronickém rozhraní, které bude sloužit pro zpracování sumářů celosvazových a celorepublikových povolenek. Příprava rozhraní postupuje dle stanoveného harmonogramu, v posledním listopadovém týdnu bude celý systém poskytnut také územním svazům pro zpracování úlovků z územních povolenek.

V klíčovém bodu programu byl diskutován plánovaný rozpočet Republikové rady ČRS na nadcházející rok. Navržený rozpočet je koncipován jako vyrovnaný; předseda Ekonomické komise Ing. Anders podal k rozpočtu podrobný komentář. Předseda Republikové dozorčí rady Ing. Křenek konstatoval, že rozpočet byl z jejich strany podrobně prostudován a Republiková dozorčí rada ho bez dalších připomínek doporučuje ke schválení. Následně byl členy Republikové rady rozpočet na rok 2021 schválen.

Jednatel ing. Heimlich informoval o postupujících přípravách Rybářského informačního systému. Aktuálně je připravena kompletní dokumentace ke spuštění výběrového řízení na tvorbu systému a přidružené mobilní aplikace, která bude kromě rybářů sloužit i pro rybářskou stráž. Pokračuje záměr financování tohoto projektu ze zdrojů Evropské unie (Operační program Rybářství, opatření 3.1 – Data Collection), proto bude výběrové řízení provedeno dle Zákona o veřejných zakázkách a dle pravidel příslušného operačního programu. V uplynulých týdnech proběhla řada jednání s Ministerstvem zemědělství a Ústavem pro zemědělskou ekonomiku a informace (ÚZEI); na základě těchto jednání a předložených dokumentů zařadilo Ministerstvo zemědělství projekt RIS do pracovního plánu na další období; pokud bude pracovní plán ministerstva Evropskou komisí schválen, bude ČRS žádat o čerpání dotace na tvorbu systému. Proces výběrového řízení na zhotovitele systému a aplikace bude auditován a řízen nezávislou advokátní kanceláří; Republiková rada zároveň jednomyslně rozhodla o spuštění VŘ ve druhé polovině listopadu tohoto roku.

Předseda Dr. Mach vyjádřil poděkování zástupcům Ministerstva zemědělství a ÚZEI za vynikající spolupráci, která vedla k zařazení RIS do pracovního plánu pro sběr dat.

Vzhledem k  nepříznivé epidemiologické situaci není možné v tomto roce svolat plánovaný Republikový sněm ČRS (Sněm se uskuteční v roce 2021, až jeho konání umožní aktuálně platná opatření Vlády). Na základě návrhu Ing. Heimlicha bude do konce tohoto kalendářního roku rozeslána všem místním organizacím a územním svazům Zpráva o činnosti a hospodaření Republikové rady za období 2018 – 2020. 

Dr. Mach vyvolal další kolo diskuze k návrhům změn Stanov (zejména problematiky sjednocení přístupu k výkonu rybářského práva a brigádnické povinnosti na území celé ČR), které budou jedním z hlavních témat plánovaného Sněmu v roce 2021; podněty byly prostřednictvím územních svazů postoupeny k projednání všem organizačním jednotkám ČRS. Předseda Mach ujistil členy Rady, že diskuze bude probíhat do nalezení konsenzu, který je nutnou podmínkou přijetí návrhů. 

Ing. Heimlich dále informoval o probíhajících jednáních s Ministerstvem zemědělství stran vytvoření jednotného zkušebního rozhraní pro zájemce o činnost Rybářské stráže. Na základě dohody s MZe budou zahájeny práce na přípravě elektronického testovacího rozhraní, jehož prostřednictvím budou zkoušky budoucích členů RS probíhat.

Další zasedání Rady se bude konat prostřednictvím videokonference 3. prosince 2020.