Koordinační schůzka ČRS, MZe a Povodí Moravy

Ve středu proběhla v souvislosti s otravou řeky Bečvy koordinační schůzka zástupců Českého rybářského svazu, Povodí Moravy a Ministerstva zemědělství, které ji iniciovalo. Toto jednání bylo realizováno prostřednictvím videokonference, a navazovalo na včerejší setkání se zástupci MŽP a ČIŽP. Cílem bylo projednat aktualní stav a dohodnout se na dalším postupu, který by měl v konečném důsledku vést k revitalizaci postiženého úseku řeky Bečvy. 

Jednatel ÚS pro severní Moravu a Slezsko ing. Trybuček informoval přítomné o postupu ohledně odhadu výše škod na rybí populaci, kterou tato ekologická havárie způsobila. Celková hmotnost posbíraných ryb může odhadem dosahovat 40 tun i více, k přesnému vyčíslení škody byl osloven brněnský Ústav pro biologii obratlovců Akademie věd. Výsledky předmětného šetření by mohly být k dispozici do konce tohoto týdne.

Za ČRS se jednání účastnil předseda Dr. Mach, jednatel Ing. Heimlich, jednatel ÚS SMaS Ing. Trybuček a právník ČRS Mgr. Zdvořáček; Ministerstvo zemědělství bylo zastoupeno ředitelem Odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství Ing. Žižkou a vedoucím Oddělení rybářství a včelařství ing. Chalupou; za Povodí Moravy jednal generální ředitel MVDr. Gargulák a vedoucí kanceláře generálního ředitele Mgr. Šmatera.

Státní podnik Povodí Moravy nadále provádí intenzivní monitoring kvality vody v Bečvě – pozitivní zprávou je, že poslední měření na celém postižením úseku řeky naznačují, že koncentrace kyanidu postupně klesly (a to i díky dešťovým srážkám v posledních dnech a navýšení průtoku) pod kritické hodnoty a do budoucna by snad nemusely představovat pro řeku další zátěž, která by bránila zarybnění. V průběhu dnešního rána Povodí Moravy rovněž zahájilo sběr bentosu z postižených oblastí – výsledky rozborů ukáží, jakým způsobem byla ovlivněna úživnost řeky, a v jakém časovém horizontu lze očekávat oživení postiženého úseku. Rovněž je třeba provést důkladné rozbory sedimentů. 

Velkou výzvou do budoucích let je zajištění genetického materiálu a odchovných kapacit zejména reofilních druhů ryb, které budou sloužit jako zdroj pro zarybňování Bečvy. S Ministerstvem zemědělství budeme v nadcházejícím období kromě jiného diskutovat úpravu zarybňovacího plánu i možnost využití některých vodních ploch k odchovu, které dosud k produkci ryb nesloužily.

O dalšim vývoji situace budeme rybářskou veřejnost informovat. 

Převzato:Tomáš Kočica Rada ČRS

IMG 20200921 081211 678x381