Ohlédnutí za výstavou Natura Viva 2019

neděli 26. května byl v Lysé nad Labem ukončen 24. ročník výstavy Natura Viva. Stejně jako každý rok se těšil velkému zájmu nejen ze strany veřejnosti a vystavovatelů, ale navštívila ho i řada politiků.

Výstavy se v letošním roce zúčastnilo více než 170 vystavovatelů, aktivních v oblasti myslivosti, rybářství, včelařství, chovatelství a péče o krajinu. Návštěvnost každoročně atakuje hranici 50 tisíc lidí a ani letošní ročník nebyl výjimkou. I přes to, že nabídka předmětů spojených s rybolovem nebyla oproti tradičním rybářským výstavám příliš vysoká, velké množství doplňků pro pobyt v přírodě každého rybáře jistě potěšil.

NV2019 13

 

Expozice Českého rybářského svazu již tradičně nabídla účastníkům laserovou střelnici kormorána i elektronický simulátor zdolávání trofejního úlovku. Nechyběla ani nabídka výukových a propagačních předmětů, kolekce rybářského oblečení, akvárium s ukázkou života pod vodou (nechyběl tradiční kapr, lín, okouni, štika, candát a další „domácí“ druhy ryb, velkou pozornost ale vzbuzovala i netradiční dvojice koi karasů, slunečnice pestrá nebo okounek pstruhový). Zejména mladší generace v průběhu víkendu hojně využívala i služby karikaturisty, který na počkání zhotovil portréty s rybářskými motivy. Pracovníci ČRS v průběhu výstavy také odpovídali na celou řadu otázek – ta nejčastější, „Jak poprvé získat rybářský lístek“, doufejme povede k dalšímu nárůstu členské základny a zvýšenému zájmu o rybolov – a to zejména u nejmladší generace.​

 

NV2019 10 NV2019 12
NV2019 11 NV2019c

 

Z pohledu Českého rybářského svazu je tato výstava velmi důležitá i v tom, že zde dochází k intenzivní komunikaci s politickou reprezentací v neformální atmosféře zázemí naší expozice. Český rybářský svaz se chová striktně apoliticky, dobré vztahy se zástupci Poslanecké sněmovny a ministerstev jsou pro ČRS prioritní. Vedení ČRS v průběhu výstavy přivítalo mimo jiné premiéra Andreje Babiše, ministra životního prostředí Richarda Brabce, náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře, ředitele Odboru státní správy lesů, myslivosti a rybářství Martina Žižku a řadu dalších poslanců a zástupců ministerstev, se kterými dlouhodobě Český rybářský svaz spolupracuje.

 

NV2019 22

NV2019d NV2019 3
NV2019 6 NV2019 9
NV2019 7 NV2019b

 

Pokud jste letošní výstavu Natura Viva nestihli navštívit a nechcete čekat na jubilejní 25. ročník v příštím roce, přijměte naše pozvání na mezinárodní agrosalon Země živitelka, který startuje za méně než tři měsíce – od 22. srpna se na vás budeme těšit na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Petrův zdar!

Zdroj : RadaTomáš Kočica