Ze zasedání Republikové rady (březen 2024)

Republiková rada ČRS se sešla 7. března 2024 na pravidelném zasedání. Klíčové byly zejména následující body jednání – termínové kalendáře sportovních akcí na rok 2024, realizace rekonstrukce střediska ČRS Štědronín, informace o plánovaných aktivitách ČRS na úseku mezinárodní činnosti, informace o výsledcích činnosti na úseku životního prostředí a čistoty vod za rok 2023 a projednání aktuálních oblastí k RIS.

Jednání Republikové rady ČRS zahájil a vedl předseda ČRS Dr. Mach. Jednatel ČRS Dr. Heimlich okomentoval návrh termínových kalendářů sportovních odborů, předložený oddělením sportu a mládeže sekretariátu Republikové rady ČRS, který byl následně schválen.

Republiková rada ČRS schválila rekonstrukci střediska ČRS Štědronín v rozsahu předložené zadávací dokumentace a schválila podpis smlouvy o dílo s dodavatelem, který ve výběrovém řízení předložil nejnižší cenovou nabídku. Realizace rekonstrukce bude zahájena v nejbližším možném termínu.

Předseda ČRS Dr. Mach a jednatel ČRS Dr. Heimlich informovali o plánovaných aktivitách ČRS na úseku mezinárodní činnosti. ČRS se v dubnu letošního roku zúčastní 45. kongresu CIPS, který se koná v Jihoafrické republice. Česká republika bude v roce 2024 hostit také dva mezinárodní šampionáty v muškaření. V termínu 19.–25. 5. se uskuteční Mistrovství světa v muškaření pro kategorie žen a masters a v termínu 11.–17. 8. se bude konat Mistrovství světa v muškaření juniorů. Obě akce proběhnou v jižních Čechách pod patronací Jihočeského ÚS a na organizaci obou šampionátů se podílí i sekretariát Republikové rady ČRS.

Nadále také probíhá oboustranná spolupráce se Slovenským rybárskym zväzom, přičemž letošní ročník soutěže pro mládež Zlatá udice/Zlatý blyskáč proběhne v České republice. ČRS má také zájem na obnovení spolupráce současných členů EAF, a to zejména s ohledem na možnost společného řešení celoevropských problémů (rybožraví predátoři, snahy o zákaz olova atd).

Jednatel ČRS Dr. Heimlich představil členům Republikové rady ČRS zprávu Odboru životního prostředí a čistoty vod Republikové rady ČRS. Zpráva shrnuje důležité informace z významných oblastí týkajících se rybářství – vodohospodářské havárie, rybožraví predátoři, úpravy vodních toků, rybí přechody, invazní nepůvodní druhy, malé vodní elektrárny, informace o záchranném programu karase obecného ad.

Předseda Republikové dozorčí rady ČRS Dr. Křenek seznámil Republikovou radu ČRS s provedenou kontrolou vyúčtování a evidence vrácených celosvazových a celorepublikových povolenek a členských známek, včetně povolenek na ÚN Orlík za rok 2023. Nebylo shledáno závad.

Manažer RIS Bc. Kočica podal Republikové radě ČRS informaci o průběhu vývoje informačního systému ČRS (RIS) a rovněž předložil přehled činnosti MO ČRS v RIS (procentuální počet členů se zakoupenou členskou známkou za jednotlivé MO) a požádal o součinnost územních svazů v komunikaci s organizacemi, které jsou vyhodnoceny z pohledu fungování v systému jako rizikové.

Vývoj mobilní aplikace postoupil do další fáze, kdy je v uzavřeném okruhu již dostupná k prvnímu testování. Aktuálně obsahuje informace z karty člena (osobní údaje, RL, povolenky), hledání a orientaci v revírech, vyhledávání v místních organizacích a další funkcionality. V průběhu března předpokládáme spuštění testovacího provozu.

Příští zasedání Republikové rady ČRS se bude konat 4. dubna 2024.

Horák V.