Ze zasedání Republikové rady (říjen 2023)

Republiková rada ČRS se sešla na svém řádném zasedání 5. října 2023. Hlavními body jednání byly návrh cen místních povolenek platných na MP a P revírech Republikové rady ČRS od roku 2024, vyhodnocení činnosti v oblasti propagace a výstavních akcí v roce 2023, kontroly Republikové dozorčí rady ČRS a Rybářský informační systém.

Republiková rada ČRS projednala návrh cen místních povolenek platných na MP a P revírech Republikové rady ČRS od roku 2024. Předseda Hospodářského odboru Republikové rady ČRS p. Horák a vedoucí Hospodářského oddělení Ing. Ličko podrobně okomentovali předložený návrh s rozlišením cen povolenek pro členy a nečleny ČRS. Republiková rada ČRS schválila ceny místních povolenek na MP revíry Republikové rady ČRS pro členy ČRS – 3denní 1 050; 10denní 1 500, pro nečleny ČRS – 3denní 2 350; 10denní 3 900 a na P revírech Republikové rady ČRS pro členy ČRS – 3denní 1 200; 10denní 1 500, pro nečleny ČRS – 3denní 2 500; 10denní 4 200.

Dalším bodem jednání bylo vyhodnocení činnosti v oblasti propagace a výstavních akcí v roce 2023.  Předseda ČRS Dr. Mach a jednatel ČRS Dr. Heimlich poděkovali všem funkcionářům ČRS, kteří stánek navštívili a zaměstnancům sekretariátu Republikové rady ČRS za zajištění realizace výstav. Tiskový mluvčí ČRS Dr. Mareš podal Republikové radě ČRS ve věci propagační činnosti podrobnou informaci. ČRS se v letošním roce zúčastnil výstavy For Fishing v Praze, výstavy Natura Viva v Lysé nad Labem a 49. ročníku mezinárodního agrosalonu Země Živitelka. Předseda ČRS Dr. Mach a jednatel ČRS Dr. Heimlich zde přivítali mnoho zástupců státní správy a politické reprezentace, kteří vnímají ČRS jako důležitého partnera v oblasti sportovního rybářství. Stánek ČRS navštívila také řada významných zástupců z řad zemědělských a rybářských subjektů, škol a univerzit, zástupci územních svazů a další hosté.

Představeny byly i veškeré výukové a propagační materiály, které ČRS v současné době vydává a nabízí. Další prezentace ČRS probíhá zejména prostřednictvím webových stránek, které v současnosti dosahují 3 900 návštěv denně. Aktivní je také profil ČRS na sociální síti Facebook (9 600 odběratelů, denní návštěvnost přes 7000 uživatelů). V letošním roce bylo realizováno také značné množství mediálních vstupů do televizních, rozhlasových a tištěných médií s celostátním dosahem.

Předseda Republikové dozorčí rady ČRS Dr. Křenek seznámil členy Republikové rady ČRS s provedenými kontrolami. Proběhla kontrola sekretariátu Republikové rady ČRS, a to kontrola čerpání nákladů a tvorba výnosů a kontrola prvotních účetních dokladů. Kontrolou nebyly zjištěny závady, nebo nedostatky. Veškerá účetní dokumentace je vedena v souladu se zákonem o účetnictví a navazujícími předpisy. Byla také proveden kontrola výdajů na veletržní činnost v roce 2023, která je ze strany Republikové dozorčí rady ČRS hodnocena kladně a jako přínosná s ohledem na oslovení členské základny, složek svazu a politické reprezentace, která expozici na těchto akcích navštěvuje.

Manažer RIS Bc. Kočica informoval o aktuálním stavu projektu. Vývoj jednotlivých funkcionalit RIS pokračuje dle schváleného harmonogramu, prioritními oblastmi je dokončení úprav agendy členské základny a prodeje povolenek na základě podnětů místních organizací, které jsme v uplynulém měsíci obdrželi. Nadále probíhají intenzivní práce na migraci dat členské základny z úrovně jednotlivých místních organizací. Ze 486 místních organizací ČRS byla data potřebná pro migraci jejich členské základny zajištěna napřímo u 382 MO do konce října 2023, 62 organizací, pracujících nyní v systému EvMO migruje data prostřednictvím autora systému s termínem 15. 10. 2023, a 23 organizací si bude na základě dohody zadávat členy do systému napřímo, tzn. mimo migrační procedury.

Aktuálně je ze všech MO v ČRS rizikově hodnoceno 19 organizací, které data buď v termínech nedodaly (15 MO), nebo byla dodána v kvalitě neumožňující zpracování, zpravidla díky chybějícím základním údajům (4 MO). V případě, že některá místní organizace neposkytne součinnost a data nutná pro migraci, bude nutné přijmout ze strany Republikové rady ČRS opatření pro nápravu tohoto stavu.

Jednatel ČRS Dr. Heimlich informoval o personální změně na pozici vedoucí Ekonomického odd. Republikové rady ČRS. Z pozice odešla Ing. Bauerová a na základě výběrového řízení se od 1. 10. 2023 stala novou vedoucí Ing. Laktionova.

Předseda ČRS Dr. Mach podal také informaci o zveřejnění novely vyhlášky č. 197/2004 Sb., k provedení zákona o rybářství, ve Sbírce zákonů dne 29. 9. 2023. Zároveň poděkoval všem funkcionářům a zaměstnancům, kteří se na přípravě novelizovaného znění podíleli, zejména předsedovi Hospodářského odboru Republikové rady ČRS p. Horákovi a zaměstnancům Hospodářského odd. sekretariátu Republikové rady ČRS.

Další zasedání se uskuteční 2. listopadu 2023.

Převzato: Za ČRS Lukáš Mareš