Město Hradec Králové společně s Městskými lesy neprodlouží na další roky nájemní smlouvu ČRS, Východočeskému územnímu svazu ohledně sportovního rybolovu na Stříbrném rybníce

Město Hradec Králové společně s Městskými lesy neprodlouží na další roky nájemní smlouvu ČRS, Východočeskému územnímu svazu ohledně sportovního rybolovu na Stříbrném rybníce, jak nás informoval ředitel městských lesů Ing. Milan Zerzán. Důvodem neprodloužení smlouvy je zhoršující se kvalita vody v rybníce, za kterou prý mohou „rybáři“.

„Výlov jinak nevylovitelného Stříbrného rybníka by se měl uskutečnit na podzim. Samy ryby by ale kvalitu vody změnit nezvládly, bude také potřeba hledat příčiny nevyváženého poměru fosforu a dusíku ve vodě. Podle náměstka primátorky Adama Záruby ze Změny pro Hradec už město začíná řešit počínání obyvatel nedalekých chatových osad. V okolí Stříbrného rybníka jsme zjistili docela vážné znečištění, které pravděpodobně pochází z chatových osad. Musíme zjistit, jestli jsou tam nějaké výpusti načerno nebo naopak čerpání vody načerno“.
„Stříbrný rybník, který patří k nejvýznamnějším městským rekreačním zónám, by měl mít podle představ města čistší vodu během několika let. Rybník by mohl být za pár let čistý“.

Zdroj: Český rozhlas HK, kráceno