Vysazování úhoře říčního do rybářských revírů Východočeského územního svazu – rok 2023

 

Z finanční podpory Operačního programu Rybářství bylo vysazeno monté úhoře říčního do rybářských revírů ČRS, z. s., Východočeského územního svazu (VčÚS)

Úhoř říční (Anguilla anguilla) je velmi ceněný druh naší ichtyofauny nejen sportovními rybáři. Jeho hadovitý tvar těla s nápadným ploutevním lemem nelze zaměnit s jiným původním druhem ryb obývající naše vodní toky a díla. Ač to na první pohled nevypadá, jeho pevná kůže obsahuje drobné, vzájemně se nepřekrývající šupiny a je pokryta větším množství slizu. Dosahuje velikosti až 1 m, hmotnosti 1-2 kg (výjimečně více) a věku kolem 10 let.

Úhoř je druh pelagofilní a monocyklický (po vytření rodičovská populace hyne). Úhoř říční se vyznačuje katadromním tahem neboli poproudovou migrací za účelem výtěru. Přirozeně se vytírá v Sargasovém moři a jeho larvy poté mořské proudy unášejí ke břehům Evropy. Úhoříci ve stádiu takzvaného monté bývají loveni při ústí řek do moře. Bohužel stavy monté v posledních letech trvale klesají a jeho dostupnost je každoročně ovlivňována poptávkou odběratelů, zejména na čínském trhu, kde je úhoř oblíbenou pochoutkou.

Vlivem stále více komplikované migrační prostupnosti toků a narůstající početnosti rybožravých predátorů je výskyt úhoře v našich podmínkách závislý na vysazování dováženého monté. Vzhledem k této skutečnosti VčÚS objednává každoročně do svých rybářských revírů dodávky monté. A právě rybářské revíry v povodí řeky Labe nabízí vhodné podmínky pro růst a vývoj mladých úhořů.

Podpora na vysazování úhoře říčního z opatření 2.5. Operačního programu Rybářství je řešena za přesně stanovených pravidel pro žadatele a příjemce.

Součástí pravidel je seznam rybářských revírů určených k přiznání dotační podpory. Seznam zahrnuje toky a jejich přítoky, ve kterém byl kladen důraz na migrační prostupnost, současnou i budoucí, ve shodě s plánem zprostupňování podle Rámcové směrnice o vodách (WFD). A také z důvodu převládající nízké teploty a nízké úživnosti jsou ze seznamu předmětných revírů vyřazeny toky pstruhového charakteru.

V pátek 31. března 2023 proběhla opět taková dodávka monté úhoře říčního do rybářských revírů VčÚS z dotačních prostředků. Monté pocházelo z odlovů řeky Loira v oblasti Nantes. Do předem určených východočeských rybářských revírů vysadili mladé úhoříky pracovníci sekretariátu VčÚS a funkcionáři místních organizací.

Tímto zástupcům místních organizací VčÚS děkujeme za spolupráci při rozvozu a následném vysazení.

Dovolte mi na závěr trochu statistiky…

            ČRS, z. s., Východočeský územní svaz jako uživatel rybářských revírů vysadil v období roků 2010-2023 více jak 1 380 kg mladých úhořů v celkové hodnotě 16 042 094 Kč. A při průměrném počtu 3000 ks úhoříků v 1 kg monté to odpovídá 4 140 000 ks. Z hlediska statistik úlovků ponechaných úhořů z Vč. revírů za období 2010-2021 vykázali sportovní rybáři ve svých úlovcích 22 685 ks úhořů s celkovou hmotností 16 883 kg.

 

 

Ing. Karel Němec – rybářský technik VčÚS