Vysazování ryb – 43 týden

Ve dnech 26.10. – 28. 10. proběhl výlov rybníka Buňkov v k. ú. Břehy u Přelouče, na kterém rybničně hospodaří ČRS, z. s., MO Přelouč, významná produkční organizace Východočeského územního svazu.

S budováním průtočného rybníka Buňkov se započalo během šedesátých let 20. století v místech, které byly zemědělsky neohospodařované a potýkaly se s nadměrným zamáčením. Celkový objem vody při normální hladině v rybníce dosahuje 610 000 m3, při maximální vodní hladině to může být až 860 000 m3 vody. I když s plochou čítající 53 ha nepatří k největším rybníkům na území České republiky, přesto zaujímá přední příčku, poněvadž není větší chovný rybník, na kterém hospodaří nižší organizační složka ČRS. Rybáři tento jednohorkový rybník využívají pro odchov polykulturní obsádky, kde dominantním chovaným druhem je kapr.

Rybáři pak do rybníka nasazují násady amura bílého a lína obecného. Pro potlačení potravních konkurentů (bílé ryby), jenž se do rybníka dostávají přítokem (Neratovský potok obohacený vodou z Opatovického kanálu – důležité napájecí struhy mnoha rybníků v blízkém okolí Buňkova) dobře poslouží přisazené násady dravých druhů ryb – štiky obecné a candáta obecného. Vlastnímu výlovu předchází strojení rybníka (vypouštění rybníka včetně příprav na výlov), které trvá zhruba tři týdny. V nevodu nakonec uvízli tržní kapři, amuři, štiky, candáti a bílá ryba (plotice, perlíni, cejni). Převážná část slovené obsádky posloužila k zarybnění nejen rybářských revírů ve správě MO Přelouč, či rybářských revírů Východočeského územního svazu, ale také rybářských revírů Územního svazu města Prahy i rybářských revírů Republikové Rady ČRS, z. s.

Vzhledem k vyhovující hloubce rybníka a tzv. „vody v ruce“ rybáři z Přelouče rybník Buňkov také využívají ke komorování (přezimování) rybí obsádky. Doba nahánění (pozvolné napouštění na plný stav) Buňkova je odvislá od aktuální možnosti odebírat přítokovou vodu z Opatovického kanálu. Nyní bude rybník postupně nasazován obsádkou dvouletých ryb z výlovů menších chovných rybníků – výtažníků. A právě tato násada je v optimální velikosti pro rybožravé predátory – kormorána velkého i dosti početnou volavku popelavou a bílou. Na základě této skutečnosti pro ochranu násadových ryb musí místní organizace Přelouč zřídit brigádníky, aby každé ráno „ohlídali“ rybník před nálety více jak stohlavých hejn hladových kormoránů.

Celkový výlovek násad kapra činil 555 q o průměrné kusové hmotnosti 1,8 kg. Do revírů Rady bylo odvezeno a vysazeno 100 q, ÚS hl. Praha 105 q. Do revírů Východočeského územního svazu 200 q – MO Stárkov 5 q, MO Přelouč 117 q, MO Hradec Králové 44 q, ÚN Pastviny 2 q, MO Police nad Metují 24 q, MO Ústí nad Orlicí 8 q. Dále revírů RMV MO Přelouč 82 q. Ryba na vánoce, restituce, Rybářství Chlumec a.s., a hrázový prodej celkem 68 q. Slabší násada kapra 14 q vrácena zpět do rybníka jako násada pro rok 2023.

Dále bylo vysazeno do revírů Východočeského územního svazu v tomto týdnu:

MO Lípa nad Orlicí – Lín obecný násada 45 kg (0,35 kg/ks), Amur násada 73 kg (0,30 kg/ks).

MO Častolovice – Lín násada 70 kg (0,30 kg/ks)

MO Králíky – Candát násada 40 kg (0,45 kg/ks)

ÚN Pastviny – Candát násada 127 kg (0,60 kg/ks)

MO Těchonín – Pstruh duhový 175 kg (0,35 kg/ks)

MO Hradec Králové – Bolen roček 2000 ks

MO Třebechovice – Bolen roček 2500 ks

MO Tyniště nad Orlicí – Bolen roček 2500 ks

ÚN Rozkoš – Kapr násada  3000 kg (1 kg/ks)

MO Pardubice –  Štika násada 120 kg  

ÚN Seč – Štika násada 292 kg (0,63 kg/Ks)

Za ČRS Horák V. Ing. Němec Karel