Z prostředků Operačního programu Rybářství bylo vysazeno monté úhoře říčního do rybářských revírů Východočeského územního svazu (VčÚS)

Z prostředků Operačního programu Rybářství bylo vysazeno

monté úhoře říčního do rybářských revírů Východočeského územního svazu (VčÚS)

Úhoř říční (Anguilla anguilla) je velmi ceněn jako sportovní ryba. Jeho hadovitý tvar těla s nápadným ploutevním lemem nelze zaměnit s jiným původním druhem ryb z naší ichtyofauny. Ač to na první pohled nevypadá, jeho pevná kůže obsahuje drobné, vzájemně se nepřekrývající šupiny a je pokryta větším množství slizu. Dosahuje velikosti až 1 m a hmotnosti 1-2 kg (výjimečně více) a věku kolem 10 let.

Úhoř je druh pelagofilní a monocyklický (po vytření rodičovská populace hyne). Úhoř říční se vyznačuje katadromním tahem neboli poproudovou migrací za účelem výtěru. Přirozeně se vytírá v Sargasovém moři a jeho larvy poté unášejí mořské proudy ke břehům Evropy. Zde bývá loven při ústí řek do moře ve stádiu takzvaného monté. Stavy monté v posledních letech trvale klesají a jeho dostupnost je každoročně ovlivňována poptávkou odběratelů, zejména na čínském trhu, kde je úhoř oblíbenou pochoutkou.

Vlivem stále více komplikované migrační prostupnosti toků a narůstající početnosti rybožravých predátorů je výskyt úhoře v našich podmínkách závislý na vysazování dováženého monté. Vzhledem k této skutečnosti VčÚS objednává každoročně do svých rybářských revírů dodávky monté. A právě rybářské revíry v povodí řeky Labe nabízí vhodné podmínky pro růst a vývoj mladých úhořů.

Podpora na vysazování úhoře říčního z opatření 2.5. Operačního programu Rybářství je řešena za přesně stanovených pravidel pro žadatele a příjemce, kde mimo jiné je součástí seznam rybářských revírů určených k přiznání dotační podpory. Seznam zahrnuje toky a jejich přítoky, kde byl kladen důraz na migrační prostupnost, současnou i budoucí, ve shodě s plánem zprostupňování podle Rámcové směrnice o vodách (WFD). Z důvodu převládající nízké teploty a nízké úživnosti byli z nasazovaných revírů vyřazeny toky pstruhového charakteru.

Ve středu 23. 3. 2022 z dotačních prostředků opět taková dodávka monté úhoře říčního pro VčÚS proběhla. Monté pocházelo z odlovů řeky Loira v oblasti Nantes. Mladé úhoře vysadili do předem určených východočeských rybářských revírů místní organizace VčÚS.

Tímto naším místním organizacím Českého rybářského svazu, z. s. děkujeme za spolupráci při rozvozu a vysazení.

Trocha statistiky na závěr…

Východočeský územní svaz vysadil v období roků 2010-2022 do svých rybářských revírů více jak 1 317 kg mladých úhořů v celkové hodnotě 15 468 244 Kč. A při průměrném počtu 3000 ks úhoříků v 1 kg monté to odpovídá 3 951 000 ks. Na druhou stranu, za období 2010-2020, sportovní rybáři vykázali ve svých úlovcích 21 108 ks úhořů s celkovou hmotností 15 742 kg.

   

Ing. Karel Němec – rybářský technik VčÚS