Ze zasedání Republikové rady (únor 2022)

Republiková rada ČRS se sešla 3. února 2022. Hlavními tématy bylo pokračování příprav Rybářského informačního systému, redistribuce financí za prodej celosvazových a celorepublikových povolenek a také vývoj členské základny v roce 2021.

V úvodu zasedání informoval jednatel ČRS Ing. Heimlich členy Rady o výsledku výběrového řízení na obsazení pracovní pozice PR/tiskový mluvčí ČRS. Na základě obdržených nabídek a osobních pohovorů byl vybrán Ing. Mareš, který nahradí v této pozici Bc. Kočicu, jenž se na nově otevřené pozici bude věnovat zajištění příprav, vývoje a implementace Rybářského informačního systému (RIS).

Předseda ČRS Dr. Mach okomentoval podrobný písemný materiál redistribuce financí za prodej celosvazových povolenek za rok 2021. Celkový objem finančních prostředků, který se rozděluje na základě docházek a úlovků rybářů mezi jednotlivé územní svazy, se po zvýšení v roce 2020 o více než 19 mil. Kč opět meziročně navýšil o více než 13 mil. Kč.

V uplynulém roce 2021 rovněž pokračoval nárůst členské základny i počtu prodaných povolenek; zvýšení počtu členů v roce 2021 bylo o 3839, celkem tak ČRS eviduje 262.568 členů. Navýšení členské základny se týkalo všech věkových kategorií – dospělých, dětí i mládeže. Zejména navýšení členské základny v kategorii dětí a mládeže je velmi pozitivní a příslibem do budoucna.

Zároveň byl navýšen i prodej celosvazových a celorepublikových povolenek, a to jak pstruhových, tak i mimopstruhových; v roce 2021 jich bylo prodáno celkem 67.144, což představuje meziroční nárůst o 5.750 kusů.

Zaměstnanci Hospodářského oddělení společně s Oddělením sportu a mládeže Rady představili plánované čerpání dotací pro rok 2022 z oblasti podpory sportovní činnosti, podpory rybářských kroužků a práce s mládeží, vzdělávání a propagačních aktivit. Celková výše předpokládané dotační podpory v těchto oblastech bude činit 3,8 mil. Kč na rok 2022.

Další dotační podpora z programu 17. (Podpora mimoprodukčních funkcí rybářských revírů) předpokládá pro ČRS čerpání ve výši 20 mil. Kč na rok 2022; tento dotační program poskytuje Ministerstvo zemědělství (celková alokovaná částka v tomto dotačním titulu je 22 mil. Kč).

Nadále pokračují činnosti související s přípravou Rybářského informačního systému (RIS). Zástupce advokátní kanceláře, která celý proces výběrového řízení na dodavatele RIS administruje, konstatoval, že jeden z neúspěšných uchazečů opakovaně podává námitky proti rozhodnutí výběrové komise o výběru vítězného uchazeče. Protože byl celý proces výběrového řízení veden dle pravidel zadávání veřejných zakázek, nelze předvídat, jak dlouho budou tyto obstrukční kroky trvat a tím zdržovat plánovaný harmonogram realizace RIS a s tím spojené termíny pro podání žádosti o dotaci z OP Rybářství, která byla na přípravu RIS Ministerstvem zemědělství alokována.  Po obsáhlé diskuzi a s přihlédnutím k příznivým ekonomickým výsledkům v posledních letech Republiková rada ČRS jednomyslně rozhodla o pokračování příprav RIS mimo režim veřejných zakázek s financováním z vlastních zdrojů.

Předseda Republikové dozorčí rady Ing. Křenek seznámil členy Rady s provedenými kontrolami za leden 2022; proběhla neohlášená kontrola pokladní hotovosti a kontrola vyúčtování a evidence celosvazových a celorepublikových povolenek a členských známek. Ani v jedné z kontrolovaných oblastí nebyly zjištěny závady nebo pochybení.

Další zasedání Republikové rady se bude konat 3. března.