Ohlédnutí za výstavou Země živitelka

Vážené rybářky, vážení rybáři,

v úterý 31. srpna se uzavřely brány českobudějovického Výstaviště a 47. ročník Země živitelky byl ukončen. Stejně jako v uplynulých letech provázel výstavu velký zájem odborné i laické veřejnosti – podle předběžných odhadů počet návštěvníků za šest dní trvání výstavy překročil 100.000.

Expozice Českého rybářského svazu byla umístěna, jak jsou již návštěvníci výstavy z posledních let zvyklí, v pavilonu R3. Stejně jako na všech výstavách, kterých se ČRS účastní, byly součástí stánku simulátory zdolávání trofejních úlovků, laserová střelnice kormorána a infopult nejen s možností nákupu vzdělávacích materiálů a publikací, ale zejména s možností prodiskutovat témata týkající se výkonu rybářského práva se zaměstnanci a funkcionáři Českého rybářského svazu.

DSC 0056 2

DSC 0106 2 DSC 0110 2

 

Velkou pozornost vzbuzovalo také akvárium s ukázkou života pod vodou – kromě tradičních kaprů, tloušťů, cejnů a amurů v něm nechyběla ani kompletní přehlídka dravců – candát, štika, okoun, úhoř, sumec i nepůvodní sumeček americký. Nejen zkušené rybáře určitě potěšily méně tradiční druhy – mřenka, piskoř, střevle nebo slunečnice pestrá, která sice do volné přírody nepatří, ale v akváriu vzbuzuje díky svým barvám zaslouženou pozornost. Ryby nám dodali kolegové z Východočeského územního svazu, za což jim patří poděkování.

DSC 0058 2

K této výstavě patří i to, že se jí účastní celá řada významných hostů z řad politiků i zástupců institucí, se kterými Český rybářský svaz v průběhu celého roku spolupracuje. Méně formální prostředí zázemí výstavy tak umožňuje velmi vítanou příležitost diskutovat problematiku rybářství v širších souvislostech. Předseda ČRS Karel Mach společně s jednatelem Romanem Heimlichem tak na expozici ČRS přivítali například ministra zemědělství Miroslava Tomana s náměstky Pavlem Sekáčem, Pavlem Veselým, Jindřichem Fialkou a Jiřím Šírem, za Ministerstvo zemědělství dorazili i další vážení zástupci, například Jiří Pondělíček a Ladislav Skopal.

Z významných hostů dále jmenujme například vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka, místopředsedu PSP ČR Vojtěcha Filipa, předsedu Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslava Faltýnka a místopředsedu Zdeňka Podala společně s dalšími členy tohoto výboru, který má na úrovni poslanecké sněmovny problematiku rybářství v gesci.

Samozřejmě proběhla řada setkání se zástupci rybářských a zemědělských subjektů – expozici Svazu navštívil prezident Rybářského sdružení Jan Hůda, prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, z akademické sféry nás poctili svojí návštěvou děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavel Kozák a Jan Kašpar, ředitel ÚAOV a vedoucí prodejny ryb téže fakulty Jihočeské univerzity.

DSC 0083

DSC 0049 DSC 0055
DSC 0079 DSC 0063

DSC 0076

Tato setkání jsou pro Český rybářský svaz velmi důležitá – pomáhají zachovat příznivé legislativní i ekonomické podmínky pro výkon rybářského práva, které jsou v ČR celosvětově unikátní, a otevírají diskuzi nad některými nejpalčivějšími problémy, se kterými se rybáři denně setkávají – od problematiky vydry a kormorána, až po problematiku vodárenských nádrží a úprav říčních koryt.

Pokud jste se Země Živitelky v letošním roce nemohli zúčastnit, rádi vás přivítáme na výstavě Natura Viva v Lysé nad Labem, která proběhne od 8. do 12. září, kde se na vás budeme těšit v hale B!

Petrův zdar!

Převzato: Web Rada ČRS

  Účast ČRS na veletrzích a výstavách v roce 2021 byla podpořena ze státního rozpočtu ČR prostřednictvím dotačního programu MZe Vzdělávání a propagace v rámci projektu Podpora celospolečenských aktivit ČRS na úseku vzdělávání, propagace a výstavní činnosti.