Agrese na rybách

Poctivých rybářů ubývá, počet rybářů, kteří nedodržují pravidla rybolovu naopak roste. Rybářská stráž nyní kvůli narůstajícímu počtu agresorů, kteří loví načerno nebo nedodržují pravidla rybolovu, začala daleko více spolupracovat s policií ČR a MěP. Nejvíce bojují členové rybářské stráže s rybáři, kteří loví na více prutů, nebo po zákonem stanovené době lovu. Přibývá pytláků, kterým se jen těžko dokazuje způsob lovu a že udice jsou jejich. Pokud RS dotyčného nepřistihne, jak s udicemi manipuluje nebo nezdokumentuje úlovek, těžko se dokazuje přestupek nebo pytláctví.

„V noci ze soboty na neděli na kontrole osady havranů v Kuněticích na mne nejdřív vystartovali dva psi a pověsili se mi na nohu. Po jejich odkopnutí vystartoval i jejich majitel, který po půlnoci chytal a projevil velmi malou, tedy asi žádnou znalost rybářského zákona a prováděcích předpisů k lovu ryb. Rybář nebyl u prutů, byl silně podnapilý, po výzvě odmítá ukázat doklady k rybolovu, strážného napadá verbálně i fyzicky a bylo nutné přivolat Policii ČR a doufat, že to ve zdraví přežijeme. Poté došlo na opakované výhružky zabitím mé osoby a k fyzickému napadení. U kontroly byla přítomna MěP a posléze i PČR“ Řekl vedoucí RS u MO ČRS Pardubice.

Uvádím jeden z mnoha případů agrese našich členů, které musí rybářská stráž denně řešit. Je třeba si uvědomit, že RS má statut úřední osoby. Na dotyčného „rybáře“ bylo podáno RS trestní oznámení a předpokládám, že mateřská organizace dotyčného člena z řad ČRS vyloučí.

Převzato: web MO ČRS,z.s., Pardubice