Shrnuto: výkon rybářského práva při současných opatřeních

Vážení rybáři,

dovolujeme si pro přehlednost shrnout nejdůležitější body podmínek výkonu rybářského práva z oblasti lovu ryb udicí, rybářské stráže, péče o revíry, rybníkářství a podmínek skládání zkoušek pro první rybářský lístek v kontextu současně platných opatření  (dle aktuálních informací Ministrstva vnitra ČR a Ministerstva zemědělství ČR).

 

1) Lov ryb

Aktuálně je povolen lov ryb udicí pouze v místě bydliště rybáře (tedy v katastru obce). Noční zákaz vycházení se výkonu rybářského práva netýká, je tedy možné lovit po celou povolenou denní dobu lovu (od 5 do 22hod). Bivakování není součástí výkonu rybářského práva, mimo povolenou denní dobu lovu tedy není možné u revíru přespávat.

2) Výkon funkce rybářské stráže

Rybářská stráž, jako úřední osoba, má ze současných omezení výjimku a její činnost není zákazem pohybu a zákazem nočního vycházení omezena. Samozřejmě apelujeme na důsledné dodržování všech platných opatření (respirátor, minimalizace kontaktu, odstup od kontrolovaného rybáře, časté používání desinfekce).

3) Hospodářská činnost na revíru

Nezbytné a neodkladné činnosti v rámci péče o revír, jako jsou výlovy nebo vysazování ryb, jsou nadále na základě výjimky povoleny.  Při výlovu rybníků v zastavěném území obce nemusí osoby provádějící výlov používat v rybníku ochranných prostředků dýchacích cest, jsou však povinny udržovat minimální rozestupy. 

4) Hospodářská činnost v rámci rybníkářství a rybochovných zařízení

Stejně jako v případě revírů jsou i v režimu rybníkářství neodkladné činnosti, jako jsou například výlovy nebo vysazování ryb, nadále na základě výjimky povoleny.  Při výlovu rybníků v zastavěném území obce nemusí osoby provádějící výlov používat v rybníku ochranných prostředků dýchacích cest, jsou však povinny udržovat minimální rozestupy.

(Zdroj: Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo vnitra )

5) Skládání zkoušek pro získání prvního rybářského lístku on-line

Zkouška může být prováděna formou online konference. Protokol o absolvování zkoušky musí být podepsán uchazečem i pověřeným subjektem. Protokol se ukládá u pověřeného subjektu, který jej uchovává po dobu deseti let. Po dobu nouzového stavu v souvislosti s onemocněním Covid-19 je možné zaslat úspěšnému uchazeči protokol například prostřednictvím e-mailu či jinou elektronickou formou. Následně úspěšný uchazeč musí zaslat pověřenému subjektu podepsanou kopii zpět.

(Zdroj: Ministerstvo zemědělství)

V případě změny podmínek budeme veřejnost neprodleně informovat.