Ministr Brabec odmítnutá omezení rybolovu, myslivosti a lesnictví na 10% plochy státu, navržené Evropskou komisí

Evropská unie opět zasahuje. Kromě snahy o plošný zákaz používání olova (nejen) v myslivosti a rybolovu navrhuje Evropská komise v rámci jednání expertní skupiny (NADEG) vymezit 10% rozlohy EU jako přísně chráněné území, na kterém by nebylo možné provádět hospodářskou činnost – a to nejen ve formě těžby nebo lesnictví, ale také výkonu práva myslivosti a rybolovu.

S tímto opatřením, které je součástí návrhu „Strategie biodiverzity EU 2030“, Český rybářský svaz kategoricky nesouhlasí a společně s Českomoravskou mysliveckou jednotou a dalšími hospodáři v krajině vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce k zaujetí jednoznačně odmítavého stanoviska k tomuto návrhu. Jsme velmi rádi, že na základě řady jednání v uplynulých týdnech ministr Brabec deklaroval, že MŽP odmítne v oficiálním stanovisku jakékoli omezení výkonu rybářského práva, myslivosti, nebo lesnictví, které by mělo podobně devastující vliv na hospodaření v krajině.

V posledních dnech byl předsedou ČRS dr. Machem a jednatelem ing. Heimlichem zaslán dopis ministrovi životního prostředí, kde jsou obavy ČRS z návrhu podrobně odůvodněny. Negativní stavisko ČRS bude zároveň v rámci připomínkového řízení zasláno příslušným orgánům EU.

Petrův zdar!