Ze zasedání Rady ČRS (únor 2020)

Republiková rada ČRS se sešla na řádném zasedání 6. února 2020. Hlavními projednávanými tématy byly ukazatele celosvazového rybolovu za rok 2019, dotační tituly pro rok 2020 a postup prací pro realizaci CIS.

V úvodu zasedání předseda ČRS dr. Mach a jednatel ing. Heimlich informovali členy Rady o zasedání právní komise dne 3. 2. 2020, která prodiskutovala část návrhů na změnu Stanov ČRS. Vzhledem k jejich značnému množství, proběhne další jednání právní komise dne 28. 2. 2020.  Na březnovém zasedání Rady předloží právní komise výstup a zároveň se k návrhům vyjádří jednotlivé územní svazy.

Předseda ekonomické komise ing. Anders poděkoval za poskytnuté návrhy na změnu metodiky tvorby rozpočtu Rady ČRS a konstatoval, že ekonomická komise předloží projednané návrhy společně s doporučeními na květnovém zasedání Rady.

Ing. Heimlich informoval o klíčových ukazatelech  celosvazového rybolovu za rok 2019. V tomto období bylo prodáno 54 220 celosvazových mimopstruhových a 2 362 celosvazových pstruhových povolenek, což představuje meziroční nárůst o 7,8 % u MP povolenek, 22% u P povolenek.

Republiková rada ČRS dále vzala na vědomí informaci ohledně plánu národních dotací, které bude sekretariát Rady ČRS zajišťovat v průběhu roku 2020; klíčovými poskytovateli jsou Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dotace jsou určené zejména na mimoprodukční funkce rybářských revírů (17 mil. Kč v roce 2019), podporu práce s dětmi a mládeží vč. vzdělávacích materiálů (1,354 mil. Kč v roce 2019), podporu sportovní reprezentace (576 tis. Kč v roce 2019) a úsek vzdělávání, propagace a výstavní činnosti (546 tis. Kč v roce 2019).

Stran příprav na realizaci centrálního informačního systému (CIS) Český rybářský svaz nadále intenzivně komunikuje s Evropskou komisí a příslušnými ministerstvy ohledně způsobilosti ČRS k čerpání dotace z prostředků EU k financování projektu. Vzhledem k časové náročnosti celého vyjednávání se Rada usnesla, že přípravy budou nadále probíhat v souladu s postupy a pravidly pro čerpání financí z OP rybářství tak, aby bylo možné uplatnit zpětné financování z tohoto operačního programu (v případě schválení dotace). V případě negativního výroku Evropské komise pak bude projekt financován z vlastních zdrojů ČRS.

Předseda hospodářského odboru p. Horák dále informoval členy Rady o výjezdním zasedání hospodářského odboru, které se bude konat na Slovensku v září tohoto roku; hlavním tématem je zejména hospodaření na pstruhových revírech a odchov nedostatkových druhů reofilních ryb.

V dalších bodech jednání Republiková rada jmenovala do funkce státního trenéra juniorské reprezentace LRU Plavaná (kategorie U15) pana Michala Marka.

Další zasedání Republikové rady se bude konat 5. března 2020.

Převzato: Rada ČRS -Tomáš Kočica