Omezení olova: další krize zažehnána

V dopoledních hodinách 4. února se konalo jednání zástupců členských států EU v Bruselu, na kterém Evropská komise předložila „přepracovaný“ návrh na omezení používání a držení olova v blízkosti vodních ploch a mokřadů. Skupina členských států EU, včetně České republiky, kterou na jednání zastupovalo Ministerstvo životního prostředí, návrh na omezení olova úspěšně zablokovala.O původním návrhu, který Česká Republika rezolutně odmítla, jsme informovali v článcích  Společné prohlášení ČRS a ČMMJEvropská komise přepracuje svůj návrh na omezení olovaHrozící omezení olova: rybáři a střelci si mohou (zatím) oddechnout.

Nový „přepracovaný“ návrh, který dnes EK předložila, byl v dopadech na veřejnost zcela totožný s návrhem původním; v blízkosti vodních ploch EK navrhla úplný zákaz využití olova. Co víc, nejednalo by se pouze o zákaz použití, ale dokonce o zákaz jeho držení.

„Navrhovaná úprava je oproti minulé verzi však pouze kosmetická. Zůstává zákaz používání olova poblíž veškerých vodních ploch, tedy i řek, potoků či strouh všude v krajině, a platí vznik tzv. nárazníkových pásem v okolí vod. V nich by nebylo možné ani střílet ani držet olovo. Jedinou změnou od minulého návrhu je tak vesměs snížení velikosti nárazníkového pásma ze 400m na 300m v okolí mokřadů v širokém slova smyslu, tedy v okolí jakýchkoliv vod. Nelogické a v praxi neaplikovatelné návrhy, které oklikou povedou k plošnému zákazu používání olova ze strany myslivců nebo rybářů, budeme i nadále odmítat.“

(ministr životního prostředí Richard Brabec, ANO)

Dnešní hlasování nakonec dopadlo pro české rybáře příznivě; členské státy EU návrh předložený Evropskou komisí nepodpořily, omezení olova tak alespoň pro tuto chvíli nehrozí.

Převzato:  Rada ČRS