Ze zasedání Republikové rady ČRS (květen 2019)

Ve čtvrtek 9. května se konalo pravidelné zasedání Republikové rady ČRS. Hlavními body bylo projednání možností digitalizace svazové agendy, jmenování nového jednatele ČRS a informace o aktivitách odboru mládeže.

V úvodu zasedání podal předseda Odboru mládeže Jiří Marek obsáhlou zprávu o činnosti mládeže a zajištění letošního ročníku soutěže Zlatá udice. Novinkou je historicky první mezinárodní finálové kolo, které se bude konat 23.-25. srpna ve Vodňanech. Utkají se v něm nejlepší soutěžící Zlaté udice a její slovenské obdoby Zlatého Blyskáče.

V dalším bodu proběhlo vyhodnocení ukončených výběrových řízení na dodávky materiálu pro Český rybářský svaz (tisky povolenek, úlovkových lístků, soupisů revírů a vzdělávacích materiálů). Na základě vyhodnocení nabídek a doporučení Komise pro výběrová řízení na zakázky Rada schválila zaslání výzvy k součinnosti firmám, které ve výběrovém řízení uspěly.

30. dubna 2019 bylo ukončeno výběrové řízení na pozici jednatele Českého rybářského svazu; po prostudování všech přihlášek a na základě doporučení výběrové komise Rada jednomyslně jmenovala do funkce jednatele ČRS Ing. Romana Heimlicha, Ph.D. s účinností od 1.9.2019.

Ing. Roman Heimlich, Ph.D. vystudoval Střední rybářskou školu ve Vodňanech, titul Ing. získal na Mendelově univerzitě v Brně (specializace Rybářství) a na stejné univerzitě také titul Ph.D. (program Ekologie a životní prostředí). Od roku 2008 působí na Ministerstvu zemědělství ČR, v současnosti jako vedoucí Oddělení rybářství a včelařství. Dlouhodobě patří mezi úspěšné sportovní reprezentanty LRU muška.

Jedním z hlavních bodů květnového zasedání byla diskuze o možnostech plošné digitalizace svazové agendy. V rámci obsáhlé prezentace byly představeny možnosti přípravy mobilní aplikace pro členy rybářské stráže s cílem dosažení lepší koordinace kontrolní činnosti na našich revírech. Projednány byly možnosti elektronických členských průkazů i prodeje povolenek k lovu ryb. Nutnou podmínkou zavedení je legislativní změna Zákona o rybářství a jeho prováděcí vyhlášky, které s možností elektronické formy evidence v současnosti neoperují a zejména zavedení jednotného informačního systému, který je k tomuto datu v provozu pouze na úrovni tří územních svazů. Zástupci společnosti, která zajišťuje provoz IS Lipan, budou přizváni na červnové zasedání Rady k projednání možnosti implementace systému do všech organizačních složek ČRS.

prezentaceRS

V rámci usnesení se Republiková rada ČRS jednohlasně zavázala zrealizovat zavedení jednotného informačního systému v rámci ČRS do konce svého volebního období.

Republiková rada ČRS rovněž schválila rozpočet závodů O pohár předsedy ČRS na Veslařském kanálu Račice, který se bude konat v termínu od 17. do 20. října 2019. O průběhu závodu budeme informovat v samostatné aktualitě.

V dalších bodech bylo schváleno finální znění Statutu celosvazového rybolovu, odrážející změnu systému redistribuce financí získaných z prodeje celosvazových povolenek, Ing. Ivan Bílý Ph.D. podal informaci o průběhu 40. kongresu CIPS, který se konal počátkem května v Kazachstánu a předseda Republikové dozorčí rady Ing. Křenek, Ph.D. informoval o provedené kontrole zarybňovací povinnosti na revírech Rady a konstatoval, že zarybnění v roce 2018 probíhalo v souladu se zarybňovacími plány.

Další pravidelné zasedání Republikové rady proběhne 6. června 2019.

Převzato: Rada ČRS Tomáš Kočica